KRUnomena Bawa Tuah

Image 004

Beberapa minggu lepas, KRU ada buat satu kontest mudah iaitu memberi judul untuk album terbaru mereka. Syaratnya mesti ada perkataan KRU sama ada dihadapan, ditengah atau dibelakang seperti album-album KRU seperti KRUmania, reKRUed dan KRUjaan. Pemenang akan dapat album KRU yang terbaru, dan nama pemenang akan disemadikan di dalam album tersebut. Tak cukup dengan itu, […]

6 Design Twitter Kreatif Dari Blogger Malaysia

Image 000

Kali ni aku nak tunjuk design twitter yang kreatif dari blogger-blogger Malaysia. Setakat ini aku cuma jumpa 6 je, kebanyakkan twitterer kat Malaysia masih menggunakan default template yang sedia ada dalam twitter. Sebenarnya ada banyak kelebihan kalau kita design atau buat reka bentuk profail twitter yang unik. Antaranya; Senang nak tarik perhatian orang, secara tak […]

Asas-Asas Komposisi Dalam Fotografi

komposisi, fotografi, composition

Lama dah rasanya saya tak buat entri pasal fotografi. Jadi untuk kali ni, saya nak cerita sikit pasal asas-asas komposisi dalam fotografi. Lagipun ramai yang tanya apa itu komposisi (composition) sebab saya selalu sebut masa komen gambar-gambar untuk Projek FotoChantek 2011. Seperti biasa jugak, saya akan guna ayat-ayat yang senang dan pendek. Jadi siapa-siapa yang […]

Perhimpunan Bersih 2.0 Dari Lensa Photojournalism

20117912374815734_19

Pastinya semalam korang mengikuti perkembangan Perhimpunan Bersih 2.0. Aku sendiri menyertai “perang” di twitter, siap follow Ambiga lagi semata-mata nak menyaksikan satu detik keruntuhan keharmonian di negara kita. Sebelum aku cakap lebih panjang, kat sini aku nak bagitau, aku tak sokong mana-mana pihak, apa lagi nak mendaftar sebagai pengundi. Jadi harap entri kali ni tak […]