Teknik Photography Paling Kool Yang Anda Wajib Belajar

Pernah dengar tilt-shift photography? Mungkin ada yang pernah dengar dan mungkin ada yang belum. Ok, kali ni aku nak cerita serba ringkas tentang tilt-shift photography. Secara teknikalnya aku akan cerita lain kali, sekarang ni aku just nak tunjuk apa hasil yang boleh kita dapat melalui teknik ini. Tilt-Shift Photography atau juga dikenali sebagai “miniature faking” […]

Post Blog Anda Secara Automatik Di Facebook

Salam semua, hari ni aku nak kongsi macam mana nak post entri baru korang kat facebook secara automatik. Tapi ni untuk blogger yang pakai wordpress je. So untuk dapatkan fungsi automatik post kat facebook, orang kena install Wordbook, salah satu plugin WordPress. Boleh dapatkan plugin tu kat sini atau korang taip je “Wordbook” kat Plugin—>Add […]

Malware Facebook – Is This Your Picture?

Untitled

Semalam masa aku tengah online tetiba kwn aku send link  kat digsby aku. Bila aku tanya apa yang kwn aku send, dia kata jangan bukak sebab itu virus & link tu dihantar secara automatik dari ym kwn aku tu. So bila aku check, memang betul virus atau lebih tepat malware sebab extension file tu ialah […]

Snapshot Di Sarawak Regatta 2010 Part 2

Hari kedua aku tak sempat shot sebab pagi tu kena pegi wedding kawan dan lepas tu temankan nenek dan makcik aku beli laptop. Lagipun hari kedua mendung, so nak shot pun memang malas. So kita terus lompat hari ke-3. Pada hari ke-3, aku lebih banyak shot gambar close up ke arah pendayung2 untuk mendapatkan “emosi” […]

Snapshot Di Sarawak Regatta 2010 Part 1

Sarawak Regatta boleh dikatakan antara acara yang ditunggu-tunggu penduduk sekitar Kuching. Aku antara orang yang untung sebab event ni diadakan di Sungai Sarawak yang hanya beberapa minit jika korang berlari2 anak dari rumah aku..hehe. So tak perlu nak pakai moto sebab time event ni jalan kat kampung aku akan jem seperti jem di KL. Sarawak […]

Elak Gambar Blur Dengan Tips-Tips Ini

Dalam 2-3 hari ni aku akan berkampung kat tepi sungai Sarawak di tengah-tengah bandaraya Kuching untuk menyaksikan salah satu acara tahunan yang mendapat tempat di “World Event” iaitu “Sarawak Regatta”. Tapi sebelum tu aku nak share sikit tips-tips untuk mengelakkan gambar blur. Dalam bidang fotografi, banyak kesilapan seperti underexposure, overexposure, framing dan banyak lagi boleh […]

UPSI Photography Exibition

UPSI Photography Exibition merupakan pentas bagi pelajar yang mengambil kokurikulum Fotografi dan kursus Electronic Publishing 1 (SGS2013) untuk mempamerkan hasil karya mereka. Pameran ini diadakan pada 27 Oktober 2009 di Galeri Seni Universiti Pendidikan Sultan Idris. Gambar-gambar yang dipamerkan diambil semasa outing Malacca in Colors. Pada pameran ini juga turut dilancarkan buku “Malacca in Colors” […]

Jenis-Jenis Lensa

4817748826_e3fe0cd74b

Lens atau lensa merupakan aksesori terpenting pada sesebuah kamera. Kalau takda lens macam mana korang nak tangkap gambar. Lens menentukan kualiti gambar yang korang ambik, bukan kamera semata-mata. Kalau korang beli dslr yang harganya mencecah RM10 ribu pun, tapi kalau lens tak berkualiti, gambar  atau imej yang dihasilkan oleh kamera pun akan jadi hampeh. Lens […]