Entri ke-100

100

Sedar tak sedar, dah ni merupakan entri ke-100 yang aku tulis. Seperti entri-entri sebelum ni, agak susah aku nak keluarkan idea untuk menulis. Biasanya kalau dah takda idea sangat tu, aku buat tutorial pasal fotografi, sebab kalau bercakap pasal itu, memang idea mencurah-curah. Lagi-lagi sekarang ni aku kat LCCT, hingar bingar dengan dialog dari pelbagai […]

CandidSyndrome MEGASALE!

5081276459_f03f836853_o

Bagi yang nak kahwin tahun depan dan masih belum menempah photographer atau videographer, korang rebutlah peluang keemasan ni sebab sekarang ni CandidSyndrome (CS) tengah buat MEGASALE. Bagi yang tak kenal lagi Candidsyndrome, mereka ni merupakan jurugambar wedding terbaik kat Malaysia ni. Ramai artis dan golongan berprofail tinggi telah di”snap” oleh Candidsyndrome dan yang terbaru ialah […]

Street Shooting Bersama Saiful Nang

Siapalah yang tak kenal dengan Saiful Nang ni, antara fotografer Malaysia yang paling terkenal. Aku mula kenal Saiful Nang ni masa tengah belek-belek majalah Usahawan kalau tak silap. Masa tu ada segmen yang memaparkan 10 anak muda yang berjaya dalam bidang masing dan salah seorang daripadanya ialah Saiful Nang. Kalau korang nak tau, Saiful Nang […]

Yeah! Konvo Sudah!

+thanks to Arfif Photoz Sedar tak sedar semalam aku secara rasminya telah bergraduat, pantas betul masa berlalu. Rasa macam baru semalam aku mendaftar masuk ke UPSI dan berkenalan dengan kawan-kawan aku. Kenapalah kalau saat-saat manis tu cepat sangat berlalu. Rasa tak puas lagi nak bergelumang dengan dunia pelajar. Tapi sebenarnya aku rasa sangat puas, penat […]

Pengalaman Ketika Menduduki PMR

Sedar tak sedar dah PMR rupanya. Macam manalah aku boleh tak perasan sedangkan adik sendiri tengah ambik PMR..hehe. Bila musim-musim peperiksaan macam ini, aku mesti teringat zaman-zaman sekolah. Rindunya aku saat-saat pakai uniform, buat kerja sekolah, kena rotan..hehe. Aku ingat lagi, masa sekolah dulu, punyalah tak sabar nak abis sekolah, nak kerja, nak ada hidup […]

Facebook Ancam Flickr

Selepas Flickr, Facebook merupakan tempat feveret aku untuk upload gambar. Rasanya dah setengah tahun kot aku dah tak upload gambar kat Flickr. Antara sebabnya Flickr hanya akan memaparkan 200 gambar yang korang upload, walaupun korang dah upload 1000 gambar dalam Flickr. Tapi kalau dari segi kualiti gambar, Flickr memang jauh meninggalkan Facebook. Bila korang upload […]

Panggilan & SMS Percuma Dengan DiGi Easy Prepaid

digi easy prepaid

UPDATE (9 April 2014) – Sila ke laman web digi untuk mengetahui pakej terbaru DiGi Easy Prepaid Kali ini DiGi telah melancarkan plan terbarunya yang memang menggiurkan..hehe. Biasanya kalau iklan telco yang menawarkan panggilan percuma, mesti ada syarat yang dikenakan sebelum kita dapat nak guna panggilan percuma. Lecah kan? Kalau nak bagi percuma, tak payahlah letak syarat. […]

Anjakan Paradigma Internet Explorer 9

Nampaknya perang browser bermula lagi. So far aku dah cuba versi Beta Firefox 4 dan beberapa hari lepas tergerak hati nak cuba Internet Explorer 9.  So far so good. Nampaknya team IE9 telah membuat perubahan yang agak besar dalam versi kali ni. Antara yang menarik ialah interface yang sangat simple, so nampak luas dan tak […]

Custom Bokeh

Seperti yang dijanjikan, hari ni aku nak tunjuk cara-cara nak buat custom bokeh. Pada asalnya aku nak buat sendiri tutorial ni, tapi terjumpa pulak video yang aku rasa agak bagus untuk korang ikut. Jadi tak perlu kot aku nak terangkan satu persatu apa yang korang kena buat. Kali ni aku just nak tekankan cara nak […]

Kisah Raya Aku

First of all, aku nak ucap terima kasihlah kat korang semua. Walaupun aku tak update dekat nak seminggu, trafik kat blog aku masih lagi maintain. So apa cerita raya korang? Yang ada kamera terutama DSLR, ada buat outing tak? Bagi sesiapa yang ada buat, tahniah aku ucapkan, time-time raya nilah masa yang sangat sesuai nak […]