Nikon D3200 Untuk Beginner

Kongsi:

Nikon D3200 RED 18 55 front34l Nikon D3200 Untuk Beginner

Kepada korang yang tengah nak cari kamera baru, terutamanya kipas susah mati Nikon, ada berita baik untuk korang. Nikon baru sahaja melancarkan model terbaru iaitu Nikon D3200, pengganti kepada Nikon D3100.

Walaupun Nikon D3200 dikategorikan sebagai entry level DSLR, tapi fungsi yang ada pada D3200 boleh menyaingi DSLR semi pro yang ada di pasaran. Antaranya:

  • 24.2 Megapixel (6016 x 4000)
  • Full HD 1080/30
  • ISO 100 – 12800
  • 4 frame persecond
  • 3 inch LCD, Resolution 912000 dot
  • LiveView

Perkara yang agak menarik pada model D3200 ialah boleh menghantar terus gambar ke peranti android menggunakan WU-1a (wireless module). Pendek kata, D3200 boleh dikawal menggunakan sebarang peranti andoid. Untuk iOS setakat ni belum ada lagi. Jadi pengguna android dan iOS bolehla upload terus ke Instagram lepas snap dari D3200. icon biggrin Nikon D3200 Untuk Beginner

WU 1a cameraRGB Nikon D3200 Untuk Beginner

+ WU-1a (wireless module)

D3200 BK Guide mode Nikon D3200 Untuk Beginner

+ antaramuka mesra pengguna, sesuai untuk beginner

Harga untuk pasaran (body + kitlens 18-55mm) Malaysia belum diumumkan lagi, dalam USD sekitar $700. So maybe kat Malaysia harga dalam lingkungan Rm2200-Rm2500 dan bakal dilancarkan pada bulan Mei

Seperti Canon 1100d, Nikon D3200 boleh didapati dalam 2 warna iaitu hitam dan merah. Tapi saya sarankan belilah kaler hitam, terutama yang lelaki ye. Merah terlalu menonjol, sesuai untuk DSLR fag, tapi tak sesuai jika nak jadi jurugambar profesional.

kredit gambar: dpreview.com

Ruang Sembang

  1. ruzz says

    tumpang lalu.. bro nak tanya sikit. sy bdk baru nak berjinak dlm bidang ni. nak tanya mana nak cari nikon lens 50 mm 1.8 murah.

  2. entry-level says

    Salam.. bro, aku ingat nk beli dslr yg entry-level..
    so far yg ok aku tngk antara d3200 and d5100 jadi pilihan coz murah, easy use..
    so, which is better and why? :)

  3. zuenisha says

    slm. en tarmizi, nk tanye. ade x harga cam for beginner yg murah under rm2k. tingin sesangatt nak ade 1 tp sy nie x kaye. blh tak.. tolong carikan satu… heheheee. =)

  4. popoi says

    canon 1100d . canon 550d . canon 600d . nikon D3100 . nikon D5100 . mana lagi bagus untuk orang yg takpenah sentuh dslr macam saya ni ?

  5. says

    Salam. Bro.
    Saya Sekarang Dalam Dilema. Nak Beli D5100 @ D3100.
    Cth Kalau Macam Beli D3100 Saya Masih Ada Baki Lagi Duit. Mungkin Boleh Spend Untuk Lens Dan Sebagainya.
    Pada Pendapat Bro Macmana Ya?
    Untuk Lens Pulak Saiz Sesuai Macamana Ya? Standat Dan Untuk Indoor/Outdoor.
    Dan Boleh Senaraikan Barang Apa Wajib Untuk Beli X :)
    TQ Bro….
    Entri Terkini UltraZulHakim – SKMM Broadband RM25 Per Month For SaleMy Profile

  6. says

    beb!! salah ke klau laki ambek warna merah.. hihihi.. klau bagi setengah laki yang suka hobby2 pkai dslr nie macam mana plak.. then dorang suke warna merah..

    note:: btw.. entri nie best,.. tapi yang ckap pasal warna 2 klau terpulang kepada pembeli x pe x?? bezanya just kaler la kan??? x dak kekurangan apa2 pun.. tol x?? hihihi

    Mr. 23
    Entri Terkini Amer Asyraf – Guna µTorrent Untuk Cari Movie & File SebagainyaMy Profile

    • says

      biasanya photographer kena blend dengan enviroment, contoh nak ambik gambar utk apa2 event, photographer kena pakai gelap macam hitam. sama macam kamera.. kalau dah warna warni, akan jadi “gangguan”..

  7. zahid says

    Dari video2 & preview dlm internet, Kamera ni akan keluar pertengahan May 2012. Dan ini bukan model pengganti tetapi model alternatif kepada model D3100 . Dongle wifi pula ialah acessori pilihan (a.k.a kena beli berasingan). Kaler hitam akan keluar dulu, mengkala kaler merah nanti2 dulu, ujung taun gamaknye.

    Jadi selain wifi, ada lubang mic. D3100 x der. Yg aku masih mushkil. Body dia ada build-in AF motor ke tak? D3100 x der.

    *kipas susah mati Nikon” – x paham pulak.

  8. Shukhoi says

    Part Instagram tu bunyi cam perli je. Keke…

    Saya minat dgn cam ni.
    Nanti bro kalau ada masa, buat review lebih detail psl camera ni.
    Especially pasal ISO D3200 ni. Klu noise ‘berpatutan’ dgn harga.
    Memang saya angkat satu punya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge