Masa Untuk Bertukar

Kongsi:

A550 situation global B 2 Masa Untuk Bertukar

Alhamdullillah, sejak serius dalam bidang fotografi dan web developing, Allah beri aku rezeki yang lebih sedikit dari kebiasaan. FYI, aku datang dari keluarga yang cukup-cukup makan je, nak beli itu ini kena fikir 100 kali. Mak dan ayah aku tiada pekerjaan tetap. Jadi segala keinginan aku kena usaha cari duit sendiri. Setakat ni, barang yang paling mahal pernah aku beli ialah DSLR Sony Alpha a300, 3 tahun lepas. Masa tu aku beli pakej twin lens, lepas tu campur filter dan aksesori lain, jumlahnya RM2600.

Lepas 3 tahun bersama a300, aku bercadang nak upgrade ke model yang up sikit. Bukan upgrade untuk suka-suka dan ikut trend, tapi upgrade kerana keperluan.

Ada 2 sebab kenapa aku upgrade:

  • aku selalu shoot dalam lowlight dan kurang gemar menggunakan flash, jadi aku memerlukan model yang boleh handle ISO tinggi dengan baik.
  • kadang-kadang event yang aku shot memerlukan kamera yang boleh snap dengan cepat (continuous shot/burst mode). a300 hanya boleh shot 3 frame persaat, manakala a550 7 frame persaat.

Cukuplah setakat ni aku merepek, aku ada upload sedikit gambar untuk tatapan korang icon smile Masa Untuk Bertukar

DSC02396 Masa Untuk Bertukar

DSC02397 Masa Untuk Bertukar

DSC02398 Masa Untuk Bertukar

DSC02401 Masa Untuk Bertukar

DSC02402 Masa Untuk Bertukar

****

Kalau ada kelapangan aku akan cuba buat review ringkas tentang a550. Buat masa ni aku agak sibuk, maklumlah sekarang ni Sarawak tengah panas dengan pilihanraya, so ada banyak benda nak shot. Apa-apa pun tunggu update dari TarmiziShukri.Com icon smile Masa Untuk Bertukar

Ruang Sembang

  1. Adam says

    sy baru beli nikon d90..tetapi baru bermula..tiada langsung pengetahuan mengenai selok belok,bagaimana function dslr.cara penjagaan dan sebagainya..beli atas minat dan tertarik setelah kwn2 sekitar memiliki dslr..harap2 bro leh beri tip2 berguna..agar pembelian tu memberi pulangan berhasil dan mampu penggunaan semaksimum mungkin dan bukan utk perhiasaan dlm almari
    ;)

  2. Datin Nadia azaheri says

    dna baru li dslr..nikon d3100..aritu dna ade tny u in FB ape yg ptt dna li antara nikon d3100 n d5000..then u said better nikon d3100..hope u can share many tips about dslr..tq..:)

  3. says

    hallo bro,

    aku baru tertarik dalam seni fotografi ni n aku sdg lagi wat research anything psl basic understanding psl DSLR,teknik dan konsep.tapi kamera tak beli lagi la sbb bile aku dh bersedia semuanya baru aku beli.nak tanam minat dulu n aku rase blog bro leh dijadikan slh satu kamus aku.haha.

    ni beli DSLR baru via mana?online shopping ka?haha

    • TarmiziShukri says

      Better beli je dslr, kena pegang sendiri baru feel tu datang ;)
      btw, kamera tu beli kat forum alphanatics.

Sepatah Dua Kata Boleh?:

CommentLuv badge