Jenis-Jenis Filter DSLR

Kongsi:

jenis jenis filter dslr Jenis Jenis Filter DSLR

Filter adalah salah satu aksesori wajib. Fungsi utama filter adalah melindungi lens dari anasir-anasir jahat seperti pasir, debu atau cap jari dari mencemar kesucian lens. Filter ada banyak jenis dan setiap jenis filter ada fungsi dan kelebihan sendiri. Jom kita tengok.

UV Filter

Camera UV Filter Jenis Jenis Filter DSLR

Ni filter paling common, semua yang  beli DSLR ada lens ni. Biasanya masa korang beli DSLR filter akan diberi secara percuma (cap ayam), takpun salesman akan bagi diskaun baik punya. Fungsi UV filter ialah menapis sinar UV dari merosakkan lens dan sensor kamera.

Namun kamera DSLR sekarang kebanyakkan dah ada “UV coating” pada sensor dan lens. So penggunaan UV filter pada masa sekarang hanyalah berfungsi untuk mengelakkan lens dari terkena debu/pasir/cap jari.

Circular Polarizer Filter (CPL)

httpmastekl.blogspot.com  Jenis Jenis Filter DSLR

CPL filter berfungsi untuk menaikkan saturation, maksudnya kalau langit biru, birunya akan lebih biru kalau pakai CPL (ayat apakah ini?..haha). Fungsi kedua ialah membuang pantulan atau reflection pada cermin lutsinar atau air. So bila orang ambik gambar ikan dalam kolam contohnya, pantulan cahaya pada air kolam takkan kelihatan, menjadikan gambar ikan lebih jelas.

with without CPL Jenis Jenis Filter DSLR

Neutral Density Filter (ND)

ND filter Jenis Jenis Filter DSLR

ND filter pulak bolehlah disamakan seperti kaca mata hitam. Kalau korang tengok warna ND filter pun memang kaler hitam. Fungsi utama ialah mengurangkan cahaya yang masuk supaya korang boleh menggunakan teknik “slowshutter” pada siang hari.

ND filter digredkan bermula ND2 dan paling tinggi ND8192. Makin tinggi nilai ND filter, makin kurang cahaya yang masuk. Tapi kalau korang nak beli, beli ND8 dah cukup. Takpun beli adjustable ND filter yang mana korang boleh ubah nilai dari ND2 sampai ND400. Cuma harga memang nenek mahal..hehe.

Neutral Density filter befor and after Jenis Jenis Filter DSLR

+ gambar kiri tanpa menggunakan ND filter, kanan ada ND filter + slowshutter (credit : blog.snapsort.com)

Infrared Filter (IR)

ir 1 Jenis Jenis Filter DSLR

IR filter menapis spektrum warna lain dan hanya membenarkan cahaya infra merah menembusinya. Gambar akan jadi kemerah-merahan dan korang perlu buat sedikit editing dalam Photoshop untuk mendapatkan hasil yang diinginkan. Seriusly teknik ini memang sangat cool, korang boleh tengok contoh gambar infrared dalam entri “12 Imej Memukau Infrared Photography” 

*****

Antara brand filter yang aku rekemen ialah Hoya, Cokin, B+W, Carl Zeiss atau Kenko. Brand lain aku tak pasti sebab tak pernah guna, cuma nasihat aku, jangan beli filter cap ayam sebab biasanya filter cap ayam akan menjejaskan kualiti gambar. Rugi je kan beli lens mahal-mahal lepas tu letak filter murah. Umpama beli laptop yang skrin high resolution, pastu tempek screen protector yang harga RM10.

TIPS: untuk korang yang bercadang nak beli DSLR, aku cadangkan korang terus ambik CPL filter. Kalau korang beli 2 lens sekaligus, beli satu je CPL, lens lain boleh pakai UV filter. Tak perlu beli untuk setiap lens melainkan korang ada banyak duit icon smile Jenis Jenis Filter DSLR

Ruang Sembang

  1. muhd safuan says

    Salam.

    Bleh tak filter2 yang bro citerkan di atas tadi digabung/dipakai serentak.
    Ex: Lens+ND+UV? Ke bagaimana turutannya..TQ.

  2. Khaladi Syimir says

    assalamualaikum bro….sya nk tanya CDL filter nie ley guna outdoor n indoor ek…maaf sekiranya soalan kurang bernas… ;)

  3. says

    Sy bru beli dslr n seller tu rekomen uv filter brand kumiko, japan , lpas disc. hrganya rm100…x sure ok x brand filter tu, ok ke ? sbb search kt google xde pon sal brand kumiko…huhu..

  4. hafizan says

    As salam .. ni soalan newbie ni .. :) kalau lense 18-55 agak2 filter size yg mana ok ye tuan? sbb x paham size mm die tu refer ke mana .. kang salah beli takut x match lak nnt .. huhu

  5. ila says

    salam..saya dh beli cpl filter..
    tapi nape gambar langit yg sy ambil x pekat biru dy?
    xmcm gambar kat atas 2..
    malah sama je gambar ambil gmbar tanpa cpl filter dgn ambil gambar guna cpl flter..
    xde pape prubahan po..
    boleh ajar x macam mana nak dapatkan langit yg biru sgt warna dy macam gambar atas 2..
    tq.. :oups:

  6. cybermie says

    Salam… byk betul ilmu kat blog ni… aku nak sebarkan kat kengkawan aku yg len lah. Ramai lagi new bie mcm aku nie tgh cari ilmu ni. Thank’s a lot. dah beli EOS Rebel T3. ok x utk new bie mcm aku? Aksesori baru ada satu jer… 3 kaki hehehehe.

  7. says

    Salam, thanks for sharing, hiks macam menarik je Circular Polarizer Filter (CPL) tu, ingat nak cari ler, agak2 berapa ye harganya?, maklumlah akak tak reti nak cari benda2 ni semua, tau guna je hehehe :D

    • says

      kalau brand bagus mcm hoya, harga sekitar RM175.. Kalau brand cap ayam bawah RM100 pun boleh dapat.. saya rekemen beli kat shashinki.com. Tak perlu susah2 cari kat kedai ;)

  8. Shukhoi says

    Bro Tarmizi. Penerangan dah cukup ringkas & padat, sekali baca. Paham terus. Adalah lebih baik jika Bro blh bt guide lebih detail utk satu keguanaan tiap filter ni. Contohnya, CPL Filter tu. Adakah pantulan cahaya dari cermin pun dia tapis? dari buih pula mcm mana?

    Masih ada persoalan yang timbul. Saja bagi idea utk memperbykkan info dlm blog ni (Sbb saya suka hasil kerja ko bro). Apa2 pun, vari ND mahal cam kuda belang. Nak beli byk2 nanti org cakap “Minta puji” LoL.

    • says

      asalkan pantulan je, tak kiralah cermin, buih atau air.. cara menggunakan filter akan dibuat kat entri lain, saja je tak masukkan sekali sebab taknak entri terlalu panjang :)

  9. says

    huhuhuhu saya hanya pakai uv filter aje…
    terima kasih kerana ajar dan share bro… sgt bermakna. lepas nie boleh tahu filter pa yg sesuai nak pakai.

    sgt berguna ilmu yg diajar tu nanti

  10. says

    aku ada satu filter, hoya, star eight. fungsinya tak banyak
    1. cover lens. miahahaha
    2. jadikan cahaya lampu ada pecahan 8. ala2 bintang la.

    sebenarnya aku beli bukan sebab 8 pecah tu tapi yang no.1 tu

Sepatah Dua Kata Boleh?:

CommentLuv badge