Ekspedisi ke Gunung Santubong

Kongsi:

5180894020 83e8bdb028 Ekspedisi ke Gunung Santubong

+ ada banyak gambar pada entri kali ni, dinasihatkan korang bersabar tunggu page ni load icon smile Ekspedisi ke Gunung Santubong

Walaupun aku dah hidup kat Kuching ni selama 24 tahun, tapi tak pernah lagi aku sampai ke puncak Gunung Santubong, even berniat nak daki pun takda. Sehinggalah kawan baik aku ajak buat planning. Aku terus setuju dan teruja. Tapi ekspedisi pertama (6 November) menemui kegagalan sebab ktorg tersilap jalan. 2 jam lebih meredah hutan akhirnya sampai balik ke kaki gunung. Rupanya laluan yang ktorg ikut tu rupa-rupanya jalan untuk jungle trekking. Masa tu aku pun dah rasa pelik sebab makin jauh jalan makin kuat pulak signal handphone. Pastu makin kuat pulak bunyi kereta dan motosikal. Sampai di kaki gunung ktorg naik sekali lagi tapi sebab dah letih dan moral dah luntur, dapat sampai ke checkpoint f5 je dan terus ke waterfall. Namun ada hikmah jugak ktorg tak sampai puncak hari tu sebab 2 orang kawan aku mengalami masalah teknikal pada kasut mereka..hehe. Aku pulak kena kekejangan otot, so takpelah kot, memang ada hikmah..hehe..

So dipendekkan cerita pada sabtu lepas (13 November) ktorang cuba sekali lagi. Kali ni pendakian berjalan lancar tanpa sebarang masalah. Kawan-kawan aku pun ramai yang dah beli kasut untuk hiking, ada yang pakai kasut badminton dan aku mengambil risiko menggunakan kasut untuk “bersiar-siar”..hehe. Ktorg mula mendaki pada jam 8.30 am dan sampai 5 jam kemudian pada jam 1.30pm. Pada mata kasarnya, gunung santubong taklah tinggi sangat, cuma 810 meter atau kurang 10 meter daripada Burj Khalifa. Namun bentuk muka buminya sangat mencabar dan curam. Aku taknak cerita banyak, korang tengok sendiri gambar-gambar yang aku sempat ambik.

***

6 November 2010

Ekspedisi yang gagal, so singgah ke waterfall je..hehe..

5180914260 1f90166228 Ekspedisi ke Gunung Santubong

Di kaki Gunung Santubong

5180268607 13f1f3d484 Ekspedisi ke Gunung Santubong

Belum apa-apa kasut dah problem

5180269943 c4b7683530 Ekspedisi ke Gunung Santubong

Satu lagi kasut yang terkorban.. semasa ekspedisi..hehe.

5180869270 4f98889bdf Ekspedisi ke Gunung Santubong

Segar selepas mandi. Gambar semasa mandi tidak disiarkan atas sebab tertentu :p

5180868944 da5d19bcb5 Ekspedisi ke Gunung Santubong

Inilah waterfallnya, airnya sejuk macam ais.

***

13 November 2010

Alhamdulillah, cubaan kedua berjaya tanpa sebarang masalah.

5180870692 b63f5d47f5 Ekspedisi ke Gunung Santubong

Berposing sebelum pendakian bermula..hehe.

5180870180 90b899c15a Ekspedisi ke Gunung Santubong

Korang makan apa tu? Mintak ckit.

5180271427 37a1fbd814 Ekspedisi ke Gunung Santubong

Semakin tinggi, semakin curam & semakin mencabar.

5180275759 0e5596039f Ekspedisi ke Gunung Santubong

Berehat sebentar, kat sini memang curam, so naik sikit je dah letih.

5180874840 fece24d967 Ekspedisi ke Gunung Santubong

Shot dari atas.

5180874294 51ac397461 Ekspedisi ke Gunung Santubong

Journey to the top.

5180873784 f961ce8696 Ekspedisi ke Gunung Santubong

Teamwork sangat penting dalam apa juga ekspedisi.

5180872642 daa6ba9f60 Ekspedisi ke Gunung Santubong

Check point ke-8

5180872234 ffef1962fa Ekspedisi ke Gunung Santubong

Baru separuh perjalanan, jauh lagi, aduh..

5180877614 e4e27121e4 Ekspedisi ke Gunung Santubong

Berlatarbelakangkan puncak gunung santubong

5180871694 95acee5384 Ekspedisi ke Gunung Santubong

Ktorang ambik masa hampir 5 jam untuk ke puncak, uncle ni perlukan 65 minit je. Masa ni uncle ni tengah nak turun dari puncak.

5180276415 de96464770 Ekspedisi ke Gunung Santubong

Pendakian 90 darjah, sangat mencabar.

5180277027 280ef2d370 Ekspedisi ke Gunung Santubong

Akhirnya, sampai jugak..hehe.. Latarbelakang ialah bandaraya Kuching.

5180276701 7754056ddd Ekspedisi ke Gunung Santubong

Kalau daki gunung tu, coklat wajib korang bawak, sumber tenaga yang penting.

5180277391 c23929250d Ekspedisi ke Gunung Santubong

Masing-masing dah bukak kasut, boleh bayangkan bau mcm mana? haha..

5180277607 65a7aa109e Ekspedisi ke Gunung Santubong

Shot oleh Rahiman.

5180877724 25b0cf56f9 Ekspedisi ke Gunung Santubong

Panorama view dari Sony Nex5.

Ktorang habiskan satu jam di atas puncak sebelum turun pada jam 2.30 petang. So selepas penat lelah mendaki gunung santubong, ktorang terus menuju ke Hartz Chicken Buffet untuk menggantikan tenaga yang hilang..hehe..

5180343379 d249a283f9 Ekspedisi ke Gunung Santubong

Nak, ambik ko, masuk ni dah empat gelas. icon smile Ekspedisi ke Gunung Santubong

5180343695 62f1a2ab7d Ekspedisi ke Gunung Santubong

Kat sini boleh makan sebanyak mana yang korang larat dengan bayaran Rm17.70

5180943930 d920c2b7b4 Ekspedisi ke Gunung Santubong

Photographer Rahiman (kiri), dan model Halim (kanan)..hehe..

5180344319 1c29d9895a Ekspedisi ke Gunung Santubong

First round aku makan 2 ketul ayam dan fillet ikan.

5180944556 61ae541bbd Ekspedisi ke Gunung Santubong

Ni second round..hehe..

5180944802 00efd630a4 Ekspedisi ke Gunung Santubong

Aiskrim vanilla.

5180345179 069e98688c Ekspedisi ke Gunung Santubong

Pusingan ke-3 fish fillet + kentang putar

5180345741 fcf9ea4769 Ekspedisi ke Gunung Santubong

Pencuci mulut yang tak abis sebab perut dah penuh.

Balik dari makan ktorang balik ke rumah masing-masing. Hari yang penuh dengan adventure. Semua sendi macam nak tercabut pastu perut pulak rasa nak pecah je..hehe. Keesokan harinya ktorang bercadang nak camping pulak atas puncak Santubong. Kalau takda halangan, bulan 12 ni kot, so siapa-siapa yang nak join, dipersilakan.. icon smile Ekspedisi ke Gunung Santubong

5180868086 1d6330212a Ekspedisi ke Gunung Santubong

*p/s – kalau tengok dari jauh, macam tak percaya je boleh sampai puncak lagi2 berat setelah berat mencecah 83kg ..hehe.

Ruang Sembang

  1. mala says

    hmm. mun naek sorang bahaya c? c da org guide bole book sia ka?
    planning to go this end of june.

  2. Wafiy says

    Salam, nak tanya ni, nak naik gunung santubong tak perlu permit or guide ker?
    Coz kami interested nak naik cuma tak tau mcm na jer.

  3. HQ says

  4. siti says

    wah…. mcm sgt menarik je view kat puncak!!! btw, teringin nak naik tangga tali yg 90 dgree dlm pic tu!! :)

  5. salsabila says

    esok mek org sampe sinun…terus mauk redah taman negara….sabtu kelak baru naik gunung santubong….

    slalu klu pg sinun…dudok rumah makcik nang sik boleh la mau merayau2 mcm tok….kali tok mek diam hotel…sng skit mauk berjalan…..haha…

  6. says

    ktorg mauk join kah?????kamek insyaALLAH sampe sinun 01 july, terus mauk pg bako lok…esok ya baruk naik gunung santubong….if ktorg mauk join, rogerlah…..

  7. says

    Kamek dgn sorg kwn kamek mauk panjat santubong 2 july kelak…if ktorg free2 n mauk join, bolehlah kt pergi skali….

    walaupun nmpk mcm very tough, tp kamek teringin mauk coba……dr kecik dh diat gng santubong, sik ingin gik mauk panjat…dh tua2 kedak tok br teringin…apa2 kitak boleh roger kamek ya….
    Entri Terkini salsabila – SILENT MODEMy Profile

  8. says

    hahahaha.. ada gik yang lebih lamak dari mekorg. ri ya nait jwak ke gunung santubong b4 balit ke mesir.. 4 jam nait bok sampey ke atas. banyak gilak berenti.

  9. salsabila says

    bro….bestnye tgk trip ke gunung santubong….rase nak ikut jer…bile korg nak pg lg??????

  10. Hishazalli says

    salam…
    nak tnye ni mybe dalam 28 dis ni kami dlm 45 org nak daki la gunung santubong tu…
    so just nak tnya sal payment., ade ka x sebenarnye? then nti time nak daki tu kan, ada org tolong guide kan ke or based on kita sndiri… hope dpt bg feedback la kat email ni [email protected] sbb kami mmg lack of info.. thanks..!!!! :)

    • TarmiziShukri says

      ni pun first time mendaki + shooting. Agak mencabar sebab terpaksa bawak gear yang berat, pastu nak cari angle kat cerun-cerun curam. Rasa macam photographer National Geographic je..hehe..

    • TarmiziShukri says

      ya, memang nikmatlah dapat mandi lepas penat mendaki. Lepas mandi tu rasa nak berlari je sampai ke puncak gunung.. :p

Sepatah Dua Kata Boleh?:

CommentLuv badge