Ekspedisi ke Gunung Santubong

Kongsi:

SONY DSC

+ ada banyak gambar pada entri kali ni, dinasihatkan korang bersabar tunggu page ni load :)

Walaupun aku dah hidup kat Kuching ni selama 24 tahun, tapi tak pernah lagi aku sampai ke puncak Gunung Santubong, even berniat nak daki pun takda. Sehinggalah kawan baik aku ajak buat planning. Aku terus setuju dan teruja. Tapi ekspedisi pertama (6 November) menemui kegagalan sebab ktorg tersilap jalan. 2 jam lebih meredah hutan akhirnya sampai balik ke kaki gunung. Rupanya laluan yang ktorg ikut tu rupa-rupanya jalan untuk jungle trekking. Masa tu aku pun dah rasa pelik sebab makin jauh jalan makin kuat pulak signal handphone. Pastu makin kuat pulak bunyi kereta dan motosikal. Sampai di kaki gunung ktorg naik sekali lagi tapi sebab dah letih dan moral dah luntur, dapat sampai ke checkpoint f5 je dan terus ke waterfall. Namun ada hikmah jugak ktorg tak sampai puncak hari tu sebab 2 orang kawan aku mengalami masalah teknikal pada kasut mereka..hehe. Aku pulak kena kekejangan otot, so takpelah kot, memang ada hikmah..hehe..

So dipendekkan cerita pada sabtu lepas (13 November) ktorang cuba sekali lagi. Kali ni pendakian berjalan lancar tanpa sebarang masalah. Kawan-kawan aku pun ramai yang dah beli kasut untuk hiking, ada yang pakai kasut badminton dan aku mengambil risiko menggunakan kasut untuk “bersiar-siar”..hehe. Ktorg mula mendaki pada jam 8.30 am dan sampai 5 jam kemudian pada jam 1.30pm. Pada mata kasarnya, gunung santubong taklah tinggi sangat, cuma 810 meter atau kurang 10 meter daripada Burj Khalifa. Namun bentuk muka buminya sangat mencabar dan curam. Aku taknak cerita banyak, korang tengok sendiri gambar-gambar yang aku sempat ambik.

***

6 November 2010

Ekspedisi yang gagal, so singgah ke waterfall je..hehe..

SONY DSC

Di kaki Gunung Santubong

SONY DSC

Belum apa-apa kasut dah problem

SONY DSC

Satu lagi kasut yang terkorban.. semasa ekspedisi..hehe.

SONY DSC

Segar selepas mandi. Gambar semasa mandi tidak disiarkan atas sebab tertentu :p

SONY DSC

Inilah waterfallnya, airnya sejuk macam ais.

***

13 November 2010

Alhamdulillah, cubaan kedua berjaya tanpa sebarang masalah.

SONY DSC

Berposing sebelum pendakian bermula..hehe.

SONY DSC

Korang makan apa tu? Mintak ckit.

SONY DSC

Semakin tinggi, semakin curam & semakin mencabar.

SONY DSC

Berehat sebentar, kat sini memang curam, so naik sikit je dah letih.

SONY DSC

Shot dari atas.

SONY DSC

Journey to the top.

SONY DSC

Teamwork sangat penting dalam apa juga ekspedisi.

SONY DSC

Check point ke-8

SONY DSC

Baru separuh perjalanan, jauh lagi, aduh..

3

Berlatarbelakangkan puncak gunung santubong

SONY DSC

Ktorang ambik masa hampir 5 jam untuk ke puncak, uncle ni perlukan 65 minit je. Masa ni uncle ni tengah nak turun dari puncak.

SONY DSC

Pendakian 90 darjah, sangat mencabar.

SONY DSC

Akhirnya, sampai jugak..hehe.. Latarbelakang ialah bandaraya Kuching.

SONY DSC

Kalau daki gunung tu, coklat wajib korang bawak, sumber tenaga yang penting.

SONY DSC

Masing-masing dah bukak kasut, boleh bayangkan bau mcm mana? haha..

2

Shot oleh Rahiman.

1

Panorama view dari Sony Nex5.

Ktorang habiskan satu jam di atas puncak sebelum turun pada jam 2.30 petang. So selepas penat lelah mendaki gunung santubong, ktorang terus menuju ke Hartz Chicken Buffet untuk menggantikan tenaga yang hilang..hehe..

SONY DSC

Nak, ambik ko, masuk ni dah empat gelas. :)

SONY DSC

Kat sini boleh makan sebanyak mana yang korang larat dengan bayaran Rm17.70

SONY DSC

Photographer Rahiman (kiri), dan model Halim (kanan)..hehe..

SONY DSC

First round aku makan 2 ketul ayam dan fillet ikan.

SONY DSC

Ni second round..hehe..

SONY DSC

Aiskrim vanilla.

SONY DSC

Pusingan ke-3 fish fillet + kentang putar

SONY DSC

Pencuci mulut yang tak abis sebab perut dah penuh.

Balik dari makan ktorang balik ke rumah masing-masing. Hari yang penuh dengan adventure. Semua sendi macam nak tercabut pastu perut pulak rasa nak pecah je..hehe. Keesokan harinya ktorang bercadang nak camping pulak atas puncak Santubong. Kalau takda halangan, bulan 12 ni kot, so siapa-siapa yang nak join, dipersilakan.. :)

SONY DSC

*p/s – kalau tengok dari jauh, macam tak percaya je boleh sampai puncak lagi2 berat setelah berat mencecah 83kg ..hehe.

Ruang Sembang

  1. mala says

    hmm. mun naek sorang bahaya c? c da org guide bole book sia ka?
    planning to go this end of june.

  2. Wafiy says

    Salam, nak tanya ni, nak naik gunung santubong tak perlu permit or guide ker?
    Coz kami interested nak naik cuma tak tau mcm na jer.

  3. HQ says

  4. siti says

    wah…. mcm sgt menarik je view kat puncak!!! btw, teringin nak naik tangga tali yg 90 dgree dlm pic tu!! :)

  5. salsabila says

    esok mek org sampe sinun…terus mauk redah taman negara….sabtu kelak baru naik gunung santubong….

    slalu klu pg sinun…dudok rumah makcik nang sik boleh la mau merayau2 mcm tok….kali tok mek diam hotel…sng skit mauk berjalan…..haha…

  6. says

    ktorg mauk join kah?????kamek insyaALLAH sampe sinun 01 july, terus mauk pg bako lok…esok ya baruk naik gunung santubong….if ktorg mauk join, rogerlah…..

  7. says

    Kamek dgn sorg kwn kamek mauk panjat santubong 2 july kelak…if ktorg free2 n mauk join, bolehlah kt pergi skali….

    walaupun nmpk mcm very tough, tp kamek teringin mauk coba……dr kecik dh diat gng santubong, sik ingin gik mauk panjat…dh tua2 kedak tok br teringin…apa2 kitak boleh roger kamek ya….
    Entri Terkini salsabila – SILENT MODEMy Profile

  8. says

    hahahaha.. ada gik yang lebih lamak dari mekorg. ri ya nait jwak ke gunung santubong b4 balit ke mesir.. 4 jam nait bok sampey ke atas. banyak gilak berenti.

  9. salsabila says

    bro….bestnye tgk trip ke gunung santubong….rase nak ikut jer…bile korg nak pg lg??????

  10. Hishazalli says

    • TarmiziShukri says

      ni pun first time mendaki + shooting. Agak mencabar sebab terpaksa bawak gear yang berat, pastu nak cari angle kat cerun-cerun curam. Rasa macam photographer National Geographic je..hehe..

    • TarmiziShukri says

      ya, memang nikmatlah dapat mandi lepas penat mendaki. Lepas mandi tu rasa nak berlari je sampai ke puncak gunung.. :p

Sepatah Dua Kata Boleh?:

CommentLuv badge