Brand DSLR Mana Yang Paling Bagus?

brand_dslr_terbaik
Kongsi:

Selamat pagi semua.

Dah sarapan? Bagi yang belum sarapan tu, tak payah sarapan dulu, baca entri ni dulu..hehe.. Pagi-pagi ni aku just nak cerita tentang satu soalan yang biasa berlegar dalam kepala mereka yang nak beli DSLR.

Bagi yang nak beli DSLR pertama, soalan standard yang akan keluar dari mulut mereka ialah “DSLR/kamera mana yang paling bagus? Canon, Nikon atau Sony”. Kalau soalan ini ditanya kepada orang yang salah, pastinya jawapan akan memihak kepada sesetengah brand. Biasanya orang akan cakap, “Canon paling bagus, Sony tak bagus”. Pernah sekali masa aku survey  kamera kat lowyat, ada customer tu nak beli Sony, tapi salesman Melayu tu dengan angkuhnya cakap ” abang, saya suggest abang beli jenama X ni, Sony ni brand je gempak, gambar biasa-biasa je”. Memang anti-Sony salesman Melayu tu, tapi aku dengar je sampai habis brader salesman tu berhujah. Lepas customer tu pergi, aku jumpa brader tu dan tanya, “Kenapa abang cakap Sony tak bagus?” Brader tu jawab, “aku jual kamera, aku taulah”. So aku tanya balik “bang, exposure tu apa?”. Dah.. tak boleh jawab. Lepas tu aku tinggalkan brader tu dengan sindiran ” abang tu jual kamera je, bukan fotografer”.

Itulah yang akan berlaku kalau kita bertanya dengan mereka yang bangang. So untuk entri kali ni, aku bukan nak compare mana-mana brand DSLR, sebab cantik atau tidak sesuatu gambar, bukanlah terletak pada brand kamera, tetapi kita sendiri. Tapi tak dapat dinafikanlah, setiap brand ada kekuatan masing-masing. Canon sebagai contoh, memang brand no 1, kebanyakan pro fotografer dalam dunia ni memang pakai Canon. Salah satu sebab ialah  Canon ada banyak pilihan lens dan aksesori. Masa aku mula-mula beli sony a300 pun ramai yang nak racun aku beli Canon, atas alasan Canon banyak lens. Memanglah banyak lens, tapi bukan kita pakai semua lens yang Canon jual, paling-paling pun kalau setakat hobi, 2-3 lens je, tak gitu?

perbandingan dslr  Brand DSLR Mana Yang Paling Bagus?

+ perbezaan sesuatu brand dslr biasanya terletak pada default color tone dimana korang boleh ubah setting tu ikut citarasa sendiri. (credit wired.com)

Nikon pulak aku memang dah banyak kali pegang. Bila pegang Nikon ni, rasa lain sikit berbanding pegang brand-brand lain sebab kamera Nikon rasa lebih solid kalau dipegang, tak rasa plastik macam Sony  dan Canon. Nikon jugak terkenal dengan kualiti lens yang terbaik, sebab core business Nikon memang pada lens, tak seperi Sony dan Canon, buat TV, printer, laptop. Sebab tu korang tak pernah dengar printer Nikon atau TV LCD Nikon..hehe. Untuk pengetahuan korang jugak, sensor Nikon dibuat oleh Sony. Bila sensor dah sama, kualiti pun hampir-hampir sama. So janganlah berlagak sangat dengan orang yang pakai Sony ye..hehe..

sunset love  Brand DSLR Mana Yang Paling Bagus?

+ sunset yang aku shot dengan kamera kompak fujifilm

Sony, siapa tak kenal brand ni kan, dari TV, laptop, speaker, kalau brand Sony, memang superblah. Cuma bila Sony buat DSLR, ada suara-suara kera sumbang yang cakap Sony tak bagus. Memang diakui, model-model awal DSLR Sony iaitu a100,a200,a300 dan a350 memang banyak kelemahan, terutama ISO. Tapi sejak kebelakangan ni, model-model baru yang dikeluarkan Sony memang superb habis. Sony pun ada kelebihan tersendiri berbanding Canon dan Nikon. Contohnya build it stabilizer, so korang boleh pakai apa-apa lens walaupun lens yang takda stabilizer yang mana lebih murah dari lens yang ada stabilizer.

Aku sendiri dah pakai Sony a300 dekat nak 3 tahun, so far takda masalah lagi, tak macam sesetengah orang, baru beli tak sampai setahun, sibuk nak upgrade, tapi gambar masih macam orang yang baru pegang DSLR.

Selain Canon, Nikon dan Sony, ada banyak jenama DSLR lain yang tidak kurang hebat seperti Olympus, Pentax, Fujifilm dan Kodak. Tak salah kita pakai mana-mana brand, yang penting dari masa ke semasa, kenali kamera kita, baca manual. Takda istilah brand mana yang paling bagus dalam fotografi, semuanya bergantung pada diri kita sendiri.

So pendapat korang, mana yang penting, brand atau skill?

Ruang Sembang

  1. says

    mula2, baca intro entry ni, itulah soklan yg duk berlegar2 dlm kepala hotakku..hahha..pestime nk berjinak2 ngn kamera dslr ni…ermmm, utk pakai sendiri, potoshoot anak2 jer.hahahha..entry nih dah merungkai semua persoalan…ecehh..tenkiu yo…

  2. says

    blog tok byk mgjar aq tntg info fotografi.. dlu aq bli sony rmai yg pkcilkn smpi rs kcil jak mkai sony dslt a37 dbndg ngn brand len.. its actually depends on the photographer creativity and imagination isnt it. hrap ada jgakla cub photography sony hehe..

  3. ZamAlpha WARIKH says

    Memang terbaik la mizi..gua dah pki 2 sony skrg.a33/a57.
    dah 2 tahun utk biz shoot..
    tiada masaalah dan byk fungsi a57.
    klu nak edit pon cuma nak terangkan gambar je.
    Gambar Full HD,
    Terbaik

  4. maie says

    hahah…ak 100% sokong mizi….segalanya terletak pada IQ msng2…dari mana yg aku npk skng ni ramai kan photogfer nya action je….bru je bertapak tapi perasan yg no1….bila dtegur sikit…tak terima….haha…pape pn ak lebih suka pada sony…walaupun ak gne sony cmera digital cybershot 8.1 mpixels….Qlity gambar mmg shapeness…thanks bro….dpt idea tok berdebt nty….

  5. firdaus khalid says

    Perghh..tengs sebab meyakinkan sye..sebabnye sye btul2 kecewa kerana sudah 75% mengatakan dslr sony a37 yg sye bli hrga 2k ni membazir,susah settinglh,jenama orang kurang pkailh, dan mcm2 lagilh..sye pun x thu sgt bab dslr ni cuma nk belajar je..tpi setakat hmpir 1 thun sy cube belajar dari manual book dye..xde masalah pun..ok je..cuma terkilan dengan persepsi sesetengah orang yang berlagak pro mengatakan dslr sony ni org x pakai..dan lebih mencadangkan nikon sebab ramai pakai dan Canon yang serba canggih dan feymes..pernah sye pegi majlis..bawak ‘my beby’ nk ambik gmbr org..org mcm x suke..sebab ape? sebab SONY A37..dowang suke lagi Canon or Nikon..

    ape-ape pun..terima kasih bro..
    bg sye..kapandaian seseorang itu menggunakan DSLR lebih penting..

  6. says

    sayang pengguna sony alpha a65…. tiada masalah dengan penggunaan brand sony yang terbaru ni… dulu sy pakai sony a100… lepas tu upgrade sony a350… dan yg latest sony alpha a65… gambar lagi sharp dan warna pun cantik…. iso tinggi pun gambar tak pecah… boleh layari website saya http://www.aydelephotowork.blogspot semua gambar guna sony alpha… so kepada yang lain jangan la nak ngutuk sony tu tak bagus…. ;)

  7. aman says

    sy br berjinak dgn dslr, tujuan adalah untuk ambk gambr family n juga pemandangan, mohon pandangan DSLR yg terbail dr ladang skrg ni

  8. anshar says

    camera yang cocok buat pemula yang bagaimana yh?
    buget 5 jt
    ane kyNya kepincut sama Nikon D3100 Kit 18-55mm VR
    bagaimana menurut situ. . . .

  9. says

    Assalamualaikum.. hah..gugel punye gugel..jumpe blog tarmizi kite nih..hihi.. anyway..many many thanks to tarmizi sbb buat artikel ni..bgs utk beginner photographer mcm sy nih..anyway..segalanya bermula dgn pengalaman..dari pengalaman baru jumpa skill.. (rajin berusaha..byklah skill yg dapat) betul tak..sy bermula dari zero.. bak kata najwa latiff, kosong kosong kosong..yang penting rajin..ringan mulut bertanya..ramah..dan berani mencuba.. x gitu abam tarmizi kite.hihi..selamat berusaha kawan2..
    Entri Terkini wannn – Outing Macro at Taman Rekreasi Sungai UdangMy Profile

  10. aliamran says

    nk tanyer boss…sy mcm nk beli nikon d3200 @ D5100…aper pendapat boss..pada pendapat boss maner yg paling ok…mohon jawab pertanyaan sy boss..tq

  11. max says

    Nice posting.
    Sedikit sebanyak membantu jugak lah dalam pemilihan aku nanti nak sambar DSLR.
    Planning nak grab D3200..tp bukan dlm masa terdekat. Lepas 1st baby keluar..insyallah.
    Anyway…dah lama dah tgk ur blog ni..saja mingle around…tk prnah nak drop komen pun..
    but today i decide to at drop a word..
    anyway…at the moment saya just pakai Fujifilm S2980.
    Hasilnya bole tgk kat sini:-
    http://www.flickr.com/photos/maxafizz
    Bole drop a comment and ur valueble advice are much apperciated.
    Nice work bro

  12. zahid says

    Sony dah tak keluar SLR lagi, sekarang ni semuanya SLT. KAlau model SLR tu rasanya kelauran tahun sebelum 2010. Bezanya slr cermin di depan sensor akan naik bila shutter di tekan dan imej akan di rakam di sensor.
    SLT cermin tu tetap dan tak akan naik bila shutter di tekan. Optical View Finder di ganti dgn Electronic View Finder. SLT 70% cahaya akan terus masuk ke sensor dan 30% cahaya akan di pantulkan ke Auto Focus sensor. Begitulah lebih kurang.
    Yg sure, sy pakai D5000, auto focus Sony A35 lebih cepat di bandingkan dgn camera saya. dan lebih fps dari camera saya. sy punya 4fps, sony A35 ada 6@7fps. Kalau nak banding dgn lain2 level entry camera Nikon & Canon sy tak leh komen.

  13. says

    Hallo, salam dari Indonesia…
    Kalau saya sudah 2 tahun lebih menggunakan Canon 600D, hasilnya sangat memuaskan.
    Tapi, ada beberapa kawan bilang, kalau kualitas warna dari Olympus jauh lebih bagus.

    Semoga membantu : )
    Entri Terkini Bagus – Belanja Online di BrandBagusMy Profile

  14. epie says

    apa nak kecoh2 pasal brand..pada aku SKILL N KNOWLEDGE,kalo beli kamera hi end skali pun kalo asa tak ada..x guna,org nilai pada hasil bukan gear semata2,gear hanya membantu je..kalo skill terbaik,kitlense pun da cukup..siap reverselens buat makro lagi….betul tak bro?

  15. ann says

    salam plz suggest sikit…. terfikir untuk beli dslr untuk besday my husband…. mana satu choice yang paling sesuai erk??

  16. Dila says

    Bro,sy pon newbie ni…xtau lgsung psl dslr…pinjam abg punye a200…tp xtau setting..skarang sdg berkire2 untuk samsung nx1000 atau sony nex3…bro rase mane yg ok utk beginner mcm sy ni..

  17. Nurul says

    Assalam saudara.. Sy baru nk berjinak dgn dlsr ni.. Tp xtau sgt.. Sony alpha nex 5n ok tak utk beginner mcm sy…bantu sy..hehe

  18. Ichaa says

    salam :) nk tanya jaa, kalau nanti masa depan ada niat nk beli lens tambahan pulak mcm mana ? dengar kata lens nikon mahal dari canon ? sbb faktor saya sekolah lagi tapi taknak lah ada dslr for fun ja.

  19. says

    salam bro,

    sy ngah bercadang nk beli dslr..so ngah ponin nak beli yg mn satu…dah la tu xtahu menahu psl dslr lgsg..huhuhu..bajet dlm 2500..sy just nak dslr yg leh amek gambar cantek x yah edit2..amek gambar movement pun cantek..tahan lasak..so yg mn bro suggest…x larat nak tya kwn2 yg lain..ada kata nikon ada kat canon ada kata sony..i need one answer ..pls help me hahahahaha ASAP lagi ok :)
    Entri Terkini el – TIPS HILANGKAN BINTIK-BINTIK HITAMMy Profile

    • says

      klu nak ambik gambar cantik tanpa edit, tu semua kamera pun boleh.. nak yg tahan lasak, kena ambik dslr yang magnesium alloy body, 2500 tak cukup..

  20. CiKPuaNLawA says

    salam bang… saya baru follow blog abg…

    cantek sunset tu… saya guna compact je bang… tu pon blom khatam.. nnti klu dah rasa konfiden nak pegang DSLR baru beli..hehehe…

    salam kenalan….

  21. says

    saya nk beli canon d600 then kedai 2 rekmen with lens 18-135mm so ok x? buat org baru mcm saya ni? or just amik kit lens 18-55mm je.. :((( kawan saya yg pkai nikon kondem abis-abisan canon huwaaaaa :[

    • says

      kalau nikon, saya rekemen awak beli D3200, model baru, tak lama lagi keluar tu. pedulikan kawan-kawan yang kondem tu, cuba cari komuniti fotografi yang tak membeza-bezakan brand..

  22. zahid says

    Salam,

    Mcm mana nak cek Shutter Count dekat kamera canon DSLR. 450D, nak angkat 2nd hand.
    kalau 100K SC, dah kena servis, atau kena tukar. Sekali Tukar berapa RM?

    Harap dpt tulung, urgent.

  23. says

    - Pegguna Fuji X100 dekat sini, rasa zaman sekarang lagi bagus beli mirrorless la bang. Tapi kalau DSLR rasa Nikon kot the better choice, ataupun Sony,sebab sensor diorang bagus dan murah.

    – Just my 2 cents.
    Entri Terkini Arham Md Ali – REVIEW: iPhone 4SMy Profile

  24. says

    wak, nk tnya. fujifilm finepix s2950 ok x? ada yg ckp ok tp ada yg ckp x ok. xtau mn 1 betul. kang beli menyesal plak. please tlg…wuuu =(
    Entri Terkini alya – after 5 yearsMy Profile

  25. says

    Sejak cinta pandang pertama a100 yg aku pinjam dr kwnku, bile kuar a300 aku terus beli.. Masuk thn ni dah thn ke 4 aku guna kamera ni wat wedding photography..Skrg nk move to a77

  26. says

    bab ni saya sangat setuju… :) kalau bagi kamera kotak pon akan cantik hasilnya jika insan yang menghasilkanya bijak mengunakan kelebihan yang ada dalam mindanya… :) tetapi… back to basic… seni itu subjektif :)

  27. says

    Setuju bro…hahaha.debat psal dslr mane paling bagus adalah satu isu yg xbrape nak bijak…as for me,aku dah pkai canon for more then 3 year,berbagai model.nikon for 2 years,D90, fujifilm and lately aku mule main filem.roleiflex tlr plak.ssh nak cakap psal kualiti mane lebih baik.sbb setiap model,brand ade kelebihan yg berbeza…the true is…its not the mechines,its the man does matter.

  28. waniwisy says

    saya nk tanya..antara canon ixus 230HS vs olympus XZ-1 mana paling oke dari semua aspek..?

  29. Shah Shinigami says

    Assalammualaikum… bro nk tanya skit sony slt a77 sesuai x utk org yg baru berjinak dgn dslr spt sy ni. saya berminat dgn Canon 600D dan Sony Slt a77 tp x tau mana yg lebih berbaloi utk di beli.

  30. aizza1 says

    bro..kt mne nk repair camera sony dgn harga berpatutan..camera kompak jer…cermin lcd retak…
    dh usha kat repair centre sony…mid valley….perghh…mahal sgt lh…
    ada x contact no…kekawan yg mmg real ble tukar spare-part sony nie…

  31. Diana Ayong says

    hehe…smlm br smbar sony A380……..
    starting nk belajor……..apapow….besht2x……. ;)

  32. Kamarul says

    Apa pendapat saudara,tentang fotografer baru yg lebih mementingkan edit dgn photoshop dari gambar yang di ambil menggunakan skill tersendiri.

  33. Wan says

    Slm. Sy mmg minat tgkp gmbr. Tp sy tak tahu apa2 pasal DSLR. Niat nak beli, tp bajet kurang. Ada x DSLR baru yg boleh dapat under RM2000? Kalau ada, mtk saudara tlg sugest model yg saudara rasa baik. TQ…

  34. says

    bagi aku bergantung pada individu..ada orang nak mudah kan?jadi aku suggest canon..macam nikon ni hampir kesemua non-motor jadi lens dia sah2 kena pegi cari yang tak de motor.dan nikon tak de AF kan?
    canon pula semua model dia ada motor.lens pula boleh masuk semua..
    *aku bukan maksud kan semua jenama..aku mksd kan lens bermotor dan tak bermotor..
    tegur kalau saya ada salah..dan saya bukanlah pro sgt
    Entri Terkini Ahmad Uzair – Cool : Shanghai,China 1990 VS 2010My Profile

  35. says

    wah terbuka sikit fikiran aku bro..thanks…seronok membaca ilmiah sebegini…hihihi..:)
    aku setuju ayat bro..bukan bergantung kod kamera tp pada skill yang mengambilnya…aku tak ada DSLR tp sll kena ambil gambar disebabkan mereka suka bila aku snap pic hihih ipenat2…:)
    Entri Terkini W.R – MAS dan AirAsia Taja QPRMy Profile

  36. DJ DINO says

    NIE ABG NAK KOMEN SIKIT PASAL SENSOR ATAU PUN BEBERAPA AKSESORI NIKON YG DI KATAKAN KELUARAN SONY. SDR, MEMANG SONY PAKAR DI DLM AUDIO VIDEO. TIDAK HERANLAH KEPAKARAN SONY AMAT MEMBANGGAKAN. BEGITU JUGA APA YG KITA DPT SAKSIKAN KECANGGIHAN SONY DLM MENGGELUARKAN CCTV, VIDEO KAMERA, LCD SCREEN. MEMANG SHARP (TAJAM). NAMUN BEGITU IANYA TETAP TEWAS KPD NIKON DLM BAB KAMERA. R&D NIKON DI DLM KAMERA SLR MEMANG KEDEPAN. TEKNOLOGINYA DI AKUI HEBAT. SDR KENA FAHAM. SENSOR KELUARAN SONY BUKANLAH 100% CIPTAAN SONY. NIKON CUMA BAGI KILANG SONY KELUARKAN SENSOR MEREKA. IANYA TIDAK BERMAKNA NIKON MENGGUNAKAN TEKNOLOGI SONY 100%… SENSOR NIKON ADALAH CIPTAAN NIKON SENDIRI. SEGALA DIAGRAM DAN BAHAN2 ELEKTRONIK DI CIPTA OLEH JURUTERA NIKON SENDIRI. SONY CUMA MENGGELUAR SENSOR TERSEBUT ATAS DASAR KONTRAK PEMBUATAN. INI SEBAB SONY MEMPUNYAI KILANG YG CUKUP PERALATAN MESINNYA UTK MEMBUAT CIP DAN SENSOR. SDR JGN SALAH TAFSIR TENTANG PERKARA INI. BAGAIMANA PUN PENGALAMAN YG SY ADA KECANGGIHAN CIPTAAN PEMBUATAN DSLR MASIH DI MENANGI OLEH FUJI. FUJI BERHENTI SEKETIKA DLM PEMBUATAN DSLR TIDAK TAHU APA SEBABNYA ? YG TERAKHIR KELUARAN FUJI IALAH PRO 5 DI MANA GAMBARNYA MESKIPUN 12 MP TIDAK MAMPU DI SAINGI OLEH MANA KAMERA MESKIPUN TAHAP MEREKA SUDAH 24 MP. GAMBAR FUJI ORIGINALI NEUTRAL…. MEMANG SUATU KETIKA NIKON PERNAH JV DGN FUJI. TAK TAHU APA TUJUANNYA ? KITA JGN TERLEPAS PANDANG AKAN TEKNOLOGI RAHSIA FUJI YG MANA SUATU KETIKA DULU MERUPAKAN PENERAJU DSLR YG ULUNG….

  37. liza says

    salam..sy memang tak tahu langsung pasal dslr ni,tapi brminat nak pakai n belajar,mule2 nak cari c de jurujual ni promote sony SLTA33L..sbb die kate byk kelebihan.macamane ye tgh pening nak pakai yg mane,de kate canon,de kate nikon..

  38. eyra_94 says

    broo , sy pakai dslr sony a33 . skg nie kan ble time nak snap pix gne mode M mesti slow . xtau laa knp . ttbe je mcm tu . suggest bro kne anta p kdai ke ?

    • says

      bridge ni lebih kurang je mcm dslr dari segi rupa bentuk & fungsi. cuma lens tak boleh tukar kalau tak silap. Namun bridge ni ada kelebihan, contohnya boleh zoom sangat jauh.

  39. eriey says

    bro mizi,kalo jenama sony A580 ok x as beginner?bkenan la plak ngn specs2 yg ade,tp tula kdg2 riso yg tertulis ngn yg sebenar len,hehe..btw mmg aku pro sony =P

  40. says

    nice entry…hee….
    langgan newspaper blog ni..

    ps: kenapa bro tak letak google punya follow widget..rasanya lagi ramai akan baca nnti..=D

  41. kecik says

    bro..aku tertarik dgn aper yang ko tulis..thanks bro..mmg bukan pada brand yang menentukan kecantikan gambar tu..tp pada kemahiran seseorang..sebagai beginner, aku memiliki sony a550, tp bila aku shot gambo jadi tak cantik..bila member aku yg dah pengalaman guna a550 aku, gambo mmg best…yang penting kemahiran dan pengetahuan…
    aku masih belajar..

  42. Hafiez says

    Aku berbangga dengan a33 yg aku miliki (walau gambar x seberapa, huhu) cz ada fungsi Auto HDR dan Sweep Panorama yang MUNGKIN tiada pada brand lain.

    • TarmiziShukri says

      a33 kamera yang bagus, terutama ISO. Kalau nak dibandingkan ISO a33 & a300 yang aku pakai sekarang, bagai langit dengan bumi :)

  43. zack says

    tu la pasal… aku nk set shutter speed pon msh trcari2 lg.. haduhhh…kdg2 tue bila aku shoot gambar kena tggu lama bru siap processing cmner tu hah?
    =(

  44. zack says

    Assalamualaikum,
    bro, aku br nk brjinak dgn kamera dslr ni, n aku dh pn beli sony a33, mslh skrg ni kena cari tok guru la..cz aku mmg xde basc lngsung…

    • TarmiziShukri says

      W’salam. Kat blog ni banyak entri2 pasal fotografi. Boleh jenguk2 entri2 lama kat sitemap. Kalau ada soalan, tanya je. Jangan lupa join fanpage, lagi senang nak bersoal jawab kat sana ;)

  45. deewood says

    Assalamualaikum..
    bro,klu x keberatan minta tlg ulas or komen mgnai sony a55..sy rase bro lbih arif dgn sony..rase mmg nk sambar sbijik..adakah sesuai utk yg bru brjinak dlm fotografi??
    sblum ni dah guna n shoot guna a380(yg pjm jeee..),mmg ok!serasi dgn tgan…tq..

  46. says

    salam
    mmg pn..brand xla bg kesan sgt..tp kalau nk cakap tak de kesan langsung tu tipu laa kann…tp apa2 pn,pendapat sy yg masih setahun jagung ni…skill tu yg penting…perasan atau tak…kalau org yg mmg betol2 ada skill ni..kasi dia amik gmbar ngn camera fon pn gmbar tu ttp gak leh jadi cantik…caye tak?caye tak??

    so the conclusion is…tak kesah la korang kai jenama apa pnn..tak kesah la camera korang tu mahal ke tak….bnda tu tak membantu sgtt pn…ye mmg ada kelebihannya..tp tak de la kasi impak yg besar sgt kan..??

    maaf kalau pendapat sy ni tak kena atau ada yg tak setuju…nnti sila betolkan ye kalau ada yg salah…sy masih kurang ilmu…TQ ;D
    Entri Terkini memorieslover – photoshoot – Retrovirus ArlaMy Profile

    • Adam says

      setuju..kwn aku photographer…bgi je dia amik gmbr pki phone kamera..tpi hasil giler superbeb..mcm guna dslr..skill tu kena ada..brand satu kelebihan pada skill :)

  47. deewood says

    sony skrg dah hebat..a55,a33 nk lg best a900…tp yg pntg bakat n kmhiran..apapun hanya “jauhari mengenal manikam”

  48. ustaz jaafar says

    mmg bgs ada forum cmni..yg ahli dlm bidgnya leh turnkn ilmu..kt sini leh share..nk cari kwn yg mnt photografi kt luar, ssh sket..tmbh bidg mcm sy..agk ssh..tp kt sini org tk lokek nk share ilmu..jazakumullah khair:)tq pd owner blog..byk luangkn ms jwb soaln..post entry..smoga jd ilmu brmnfaat:)

    • ridzuan mohamed says

      syukur la ada owner blog yg sudi curahkan ilmu mcm bro tarmizi ni :) siap wat competition untuk photo terbaik dengan bagi hadiah lagi :)mmg best :love:

  49. ustaz jaafar says

    setuju ;) yg penting skill..td buat kali petama,sy usung kluar DSLR..shot kat luar..sy tk guna mode auto..sy guna mode M dan AV..terkial2 cari seting…betulkan f nya..btlkn WB..huhu bkn main lembab lg :((

    • ridzuan mohamed says

      xpe ustaz..skurangnya kita mencuba jugak kan :) …nt lama2 dah paham xde masalah…leh jadi mcm owner blog nih… :p

  50. ridzuan mohamed says

    best entri nih…mcm sifu kata,sony ni user friendly…so senang la beginner cam saye nih nk blaja :) …~bump untuk sony!!! :p heheh..
    ternyata sony jgk ade kelebihan yg tersendiri berbanding brand lain…kalau kamera riban2 tapi xtau nk guna pun watpe…yg penting kena ada niat nk belajar and improve our skill…

    sifu saya kata:~jgn malu2 nk bertanya &…..baca manual bagi abis!!! :)
    err..sifu…yg pic sunset tuh sifu guna fuji ape ek?

  51. ustaz jaafar says

    mizi..sy baru beli DSLR 1000D (canon)..dpt hrga 2300..dlm pakej tu dpt lens 18-55, pastu tripod yg tinggi tu..(sy tk sempat bnk ukur brapa cm) hahaha pstu dpt lense protector (yg thn calar tu..jns kenko),pstu dia bg jgk 1 lense lain..(kat lense tu tulis VITACON 58mm 0.45X Digital Wide Lense W/makro). pastu biasa la..ada beg 1..
    ok..sy dh tgk gmbr2 kat fb mizi dn kat blog ni..allah..lawanya..
    soalan: dgn pakej yg sy ada tu..blh ke melahirkn gmbar2 yg comey cmtu?

    • TarmiziShukri says

      VITACON 58mm tu converter, bukan lens.. Nak bagi lens 18mm tu nampak lagi wide. Kalau ustaz tengok gambar saya dalam blog dan facebook, kebanyakkan saya pakai kitlens 18-70 je. Tang menjanjikan gambar yang cantik ialah skill, bukan kamera dan lens.

  52. says

    Saya terus terang ilmu mengenai DSLR memang kosong kalau hendak beli pada masa akan datang tentu ada masalah. Belum lagi nak setting nak ambil shot lagi :-)

  53. adiffa says

    salam bro…aku ade tgk kamera yg mpixel dia rendah tp rega mahal dr mpixel yg tinggi…bg komen ckit…

    • TarmiziShukri says

      Mungkin kualiti sensor atau fungsi lebih bagus. Kebanyakkan yang baru dalam bidang fotografi ni kejar sangat pixel. Pixel tak penting sebenarnya dalam sesebuah kamera. Nanti aku ulas lagi detail dlm entri seterusnya.

  54. fauziah Nrsd says

    sume brand bagus! cuma ukurlah tebal poket$$$ dan keperluan masing masing… Bila dah beli tu, kene le amik tau cara nak pakai, You Decide! huhu…
    p/s kalo ada yang beli tapi x pakai, derma lah pada mereka yang memerlukan..ngeh ngeh ngeh!(ketawa jahat nih) :cool:

Sepatah Dua Kata Boleh?:

CommentLuv badge