Amaran Dari Alexa

Kongsi:

4882786432 24ffc9c095 Amaran Dari Alexa

Salam tengah malam icon smile Amaran Dari Alexa

Aku baru je lepas baca tentang Google Pagerank kat blog ariffshah. So lepas baca artikel kat blog  ariffshah tentang pagerank [PR], aku terus check pagerank aku yang masih tak menetas telurnya. Dari apa yang aku baca, antara sebab pagerank tak naik ialah sebab loading  blog yang lambat. So bila aku semak kat alexa, ternyata Alexa dah bagi warning khas untuk blog aku yang berbunyi…

4882785044 9e768abcdf Amaran Dari Alexa

Very slow? Sebelum ni aku pernah try bukak blog dari macam2 tempat, so far takla slow sangat.  Tapi aku plan nak ambik serius dengan amaran alexa. Dalam minggu ni aku akan try “kurangkan berat” blog aku ni walaupun agak sukar sebab blog aku berkonsepkan photoblog, so dah nama pun photoblog, memang banyak gambar.

Sebelum ni aku memang tak ambik kisah langsung pasal pagerank, SEO, traffic dan blablabla sebab bagi aku asal update je blog tu, kira oklah. Tapi lepas baca blog ariffshah yang memang arif dalam benda2 ni semua, aku mula ambik berat tentang segala aspek bermula dari entri yang berkualiti dan tak merepek, sampai ke loading blog.

So kalau korang ada pengalaman & tips untuk cepatkan loading blog boleh share dengan aku. Bulan puasa ni sangatlah elok kita berkongsi ilmu, semoga mendapat pahala sambil berblogging icon smile Amaran Dari Alexa

p.s- siapa2 yang nak join “Projek 30 Hari Ramadhan” rasanya masih tak terlambat.

Ruang Sembang

  1. TarmiziShukri says

    thanks for the tips. Aku kat Kampung Gersik, sebelah kpg Boyan, yg berdepan dgn Crown Plaza..

  2. says

    1. Give the simplest theme that you can get. Simple is more. Less Kilobyte of data downloading maka kitak pun site laju load.

    2. Every gambar yang kitak ngambik, sila kurangkan size. Paling afdal, 640×480 resolution. Meaning 0.3 MP. Sik payah lah buat resize gambar sebelum blog, if you blog using application such as Windows Live Writer, every picture that you put in, you can resize it inside and when it upload, WLW will resize it for you. It’s a must have application for blogger.

    3. Ko orang kuching area ney?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge