40 Tips Fotografi Wajib Baca

tips-fotografi-wajib-baca
Kongsi:

credit – dzineblog.com 

TarmiziShukri’s Blog bermula pada tahun 2009 dimana pada masa itu saya mula membeli kamera DSLR pertama iaitu Sony a300. Tujuan asal saya membuat blog pada masa tersebut hanyalah untuk berkongsi gambar yang saya ambil dengan harapan ada yang sudi komen dan memberi kritikan kepada hasil kerja saya.

Setahun kemudian saya mula berkongsi tips-tips fotografi berdasarkan pengalaman dan hasil bacaan di blog-blog fotografi yang lain. Tips fotografi pertama yang saya tulis ialah “Nak beli mana satu ni?” yang memberikan sedikit panduan cara hendak memilih DSLR pertama berdasarkan pengalaman saya sendiri semasa membeli Sony a300.

Sehingga sekarang ada banyak tips fotografi bermula dari tips membeli kamera sehingga proses editing telah saya kongsikan di blog ni. Jadi kat sini saya dah senaraikan entri-entri yang berkaitan dengan fotografi untuk memudahkan korang membuat rujukan. InsyAllah kalau ada masa nanti saya akan susun ikut kategori.

Senarai Tips Fotografi Wajib Baca: 

Tips Beli Kamera (Part 1)

Tips Beli Kamera (Part 2)

Tips Beli Kamera/DSLR Terpakai

DSLR Untuk Beginner

10 Perkara Yang Anda Perlu Lakukan Selepas Membeli Kamera

10 Tips Penjagaan Kamera

3 Asas Fotografi Yang Perlu Korang Baca

Apa Itu Exposure?

Panduan Memilih Exposure Mode

Bila Nak Pakai Mode Auto Pada DSLR?

Asas-Asas Komposisi Dalam Fotografi

Apa Itu White Balance?

8 Teknik Shot Sunset/Sunrise

Apa Itu Bokeh?

Custom Bokeh

Elak Gambar Blur

Jenis-Jenis Lensa

Lens Mana Yang Sesuai

Cara Cuci Lensa

Istilah Dalam Fotografi

Teknik Fotografi Paling Cool Yang Anda Wajib Belajar

Apa Itu RAW?

Tips Ambik Gambar Wedding Untuk Newbie

Bila Sensor Diserang Dust & Fungus

Saiz Sensor Kamera

Upgrade Kamera/Lens, Antara Nafsu Dan Keperluan

Megapixel, Penting Atau Tidak

Brand DSLR Yang Paling Bagus

Tips Tangkap Gambar Kilat

Tukar Mood Gambar Dengan Photoscape Film Effect

20 Perkara Yang Aku Belajar Dalam Fotografi

Tips Ambik Gambar Gerhana Bulan

Aksesori DSLR (DSLR Combo)

Tutorial Hasilkan Gambar Panorama Dengan Microsoft ICE

Jenis-Jenis Filter DSLR

Cara Menyemak Shuttercount DSLR

Tutorial Photoshop | Masking

Tutorial Illustrator | Cara Buat Watermark

Tutorial Photoshop | Repair Gambar Gelap

Perisian Manipulasi Imej Untuk Kaki Tangkap Gambar

 

P.S – Jangan lupa share dan tweet entri ini kepada rakan-rakan korang :) 

 

Ruang Sembang

  1. Iza_Lulu says

    saya baru mau berjunak2 guna DSLR….niat dah ada…. $$ dah ada…
    cuma x sure beli yg mana…
    kwn2 yg ada DSLR pon semua duduk jauh…agak susah minta tunjuk ajar….
    nasib baik ada blog ni…sgt membantu org2 yg mcm saya..
    thanks byk2 coz share info

    • says

      Asap/kabus biasanya akan reflek flash, so utk dapat hasil terbaik, elak guna flash. Gunakan prime lens spt 50mm 1.8.. + guna high ISO 800 dan ke atas.. ;)

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge