6 Fungsi Kamera Yang Mungkin Anda Tidak Tahu

6 fungsi kamera yang mungkin anda tak tahu

Berapa ramai kat sini yang tau setiap fungsi pada kamera masing-masing? Saya yakin ramai yang tak tau 100% lagi. Termasuk saya sendiri masa mula-mula terlibat dalam fotografi. Kita dah terbiasa untuk ambil perhatian pada fungsi yang senang sahaja. Macam beli TV, tak semua butang pada remote kita tau kan? Tapi setiap butang tu bukan saja-saja […]

Ada Apa Dalam Beg Anda?

ada apa dalam beg anda

Ada apa dalam beg saya? Rasanya tahun lepas ada sorang yang PM saya tanya soalan ni. Dan tahun ni bro Azman Ishak dah tag saya, nak tak nak kena buat jugaklah. Siapa yang kenal dan pernah ikut bengkel asas fotografi mungkin tau kot beg yang saya biasa bawak. Kata? Winer? Lowepro? Semua salah + nampak […]

Sekitar Jom Outing 2 di Taman Tasik Perdana

_MG_4365

Alhamdulillah Jom Outing 2 telah berlangsung dengan lancar tanpa sebarang masalah. Walaupun pada mulanya risau dengan cuaca yang tak menentu, tapi pada hari tersebut cuaca sangat baik. Kali ini ramai muka baru yang menyertai outing, kadang-kadang bosan jugak sebab asyik muka sama je.. haha. Takdelah, gurau je Komitmen Peserta Pertama sekali saya kagum dengan komitmen […]

Jom Outing 2 di Taman Tasik Perdana

jom-outing

Berita baik kepada semua, pada hujung bulan ini saya akan mengadakan Jom Outing (Siri-2) yang akan diadakan di Taman Tasik Perdana, Kuala Lumpur. Maklumat Jom Outing 2 adalah seperti berikut: Tarikh: 30 Mac 2014 Masa: 3-6 Petang Yuran: Percuma.   Jom Outing 2 terbuka kepada semua yang berminat tak kiralah korang pemilik DSLR, kamera kompak, […]

Jumpa di Sepetang Bersama Blogger dan Yeo’s 2014

sbb-lucky-draw2

Kadang-kadang bila kita minat sangat pada sesuatu perkara, tapi dalam masa yang sama kita buat sorang-sorang, lama kelamaan minat itu akan terbunuh. Perkara ini berlaku kepada saya sendiri sehinggalah pada tahun lepas saya menganjurkan Bengkel Asas Fotografi. Saya berjumpa dengan ramai sahabat yang mempunyai minat yang sama dalam fotografi dan beberapa blogger seperti Azman Ishak […]

Undi Saya Untuk Best Photography Blog di MSMW 2014

MSMW2014

Sebenarnya lama dah saya tak menyertai apa-apa pertandingan untuk blog terutama yang melibatkan undian. Sebab utama adalah memang pasti takkan menang memandangkan bilangan pengikut blog ini tidaklah begitu ramai dan saya menulis bukanlah sebab nak dapat apa-apa anugerah. Tapi bila difikir balik, tak salah mencuba dan kalau tak menang pun blog ini akan dapat publisiti […]

6 Tips Memilih Lensa

tips memilih lensa terbaik

Ramai yang memilih kamera berdasarkan megapiksel (mp) padahal yang memberi kesan yang lebih besar pada kualiti gambar ialah lensa.  Kalau tak percaya bandingkan gambar yang diambil dengan lensa 50mm dengan kitlens 18-55mm. Bukan sahaja bokeh yang lebih “sedap”, tapi dari segi ketajaman dan warna yang dihasikan juga berbeza. Untuk entri kali ini saya akan spesifik […]

Promosi Bengkel Asas Fotografi 2014

promosi

Entri pertama untuk 2014 saya mulakan dengan promosi Bengkel Asas Fotografi. Bagi yang baru lagi follow blog ni, genap setahun yang lepas saya mula menganjurkan bengkel untuk mereka yang berminat mendalami asas fotografi. Bengkel yang saya rancang hanya untuk 2013 diteruskan sehingga sekarang kerana mendapat sambutan yang menggalakkan. Untuk membuka 2014, saya nak buat promosi […]